Hyönteisiä ravintonaan käyttävien, hentonokkaisten varpuslintujen kevätmuutto painottuu toukokuun lopulle ja kesäkuun alkuun. Menneen viikon uusina tulijoina tällaisia olivat sirittäjä, harmaa- ja pikkusieppo sekä mustapää-, pensas- ja lehtokerttu.
Samalla jo aikaisemmin saapuneiksi kirjattujen västäräkkien, kirjosieppojen, pajulintujen ja pääskyjen joukot ovat saaneet täydennystä ja saavat yhä.
Tuoreimmat tulokkaat ovat lauantain merikihu Torniossa ja tunturikihu Utsjoella sekä sunnuntain vesipääsky Rovaniemellä ja Utsjoella.
Viikon harvinaisin laji oli Meri-Lapin harmaasirkku 19.5. Höyhenykseltään vaatimattoman ruskeanharmaa siivekäs on BirdLife Suomen valtakunnallisella havinaisuuslistalla, joten havainnon virallistumista saadaan odotella. Harmaasirkku on viime vuosikymmeninä harvinaistunut Keski-Euroopassa, mutta maailmanlaajuisesti sen pesimäkanta on elinvoimainen.
Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueharvinaisuuskomitean käsittelyyn puolestaan joutuu Ylitorniolla tehty heinäkurppahavainto 19.5. Joitakin vuosikymmeniä sitten lajin uskottiin häviävän suomesta kokonaan, mutta viime vuosina havaintoja on kertynyt jopa soidintavista linnuista. Silti heinäkurppa on listattu äärimmäisen uhanalaiseksi.
Kolmas harvinaisuus on mandariinisorsa, Kauko-Idästä tuotu koristeellinen sorsalaji. Villiintyneistä tarhakarkulaisista on syntynyt Eurooppaan luonnonvarainen pesimäkanta, jonka edustajia on tavattu mm. toissa vuonna Kemissä ja Pellossa, vuosi sitten Rovaniemellä ja nyt 16.5. Sodankylässä Vuotson kanavassa.
Hyönteissyöjien suuret joukot ovat vielä tulematta – sopivan muuttoyön jäljiltä niiden laulua kuuluu lähes kaikkialla. Samoin odotuslistalla ovat ns. yölaulajat, jotka tavallisesti ovat täällä pohjoisessa vähälukuisia.