Menneen viikon uusina muuttolintulajeina havaittiin leveäpyrstökihu ja taigauunilintu Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueella sekä pikkutiira ja luhtakana Meri-Lapissa.
Lisäksi LLY:n alueella jo 4.5. tavattu sepelhanhi löytyi Meri-Lapin keväälle uutena lajina Simosta 25.6. ja LLY:n alueelta puolestaan pieni kyhmyjoutsenparvi Rovaniemen Sinetästä 29.6.
Harvinainen isokihu yllätti Utsjoella linnuston linjalaskentaa tekevän helsinkiläisen Pekka Rusasen 15.6. Maastotöiden tähden hän ehti ilmoittaa havaintonsa vasta jälkikäteen.
Edellä mainituista lintulajeista vain taigauunilintua voi pitää vastikään saapuneena muuttajana. Kemijärveläinen Paula Kivilompolo kuuli Särkikankaalla 25.6. aamuvarhain outoa laulajaa, jota hän alkoi epäillä taigauunilinnuksi. Pirkka Aalto kävi varmistamassa asian muutaman tunnin kuluttua, jolloin lintu oli innokkaasti äänessä.
Taigauunilintu on viime vuosina tullut tutuksi pohjoisimman Suomen lintuharrastajille syksyisenä vieraana Siperian metsistä. Tapaamisia on kertynyt lähes sata, valtaosin tältä vuosituhannelta. Keväiset havainnot ovat uusi ilmiö. Ennen tätä vuotta niitä oli koko Suomesta tiedossa kymmenen, niistä kolme 1990-luvulta. Kieliikö tämä lajin esiintymisalueen laajenemisesta länteen?
Leveäpyrstökihusta on koko maasta ilmoitettu Tiiraan tänä vuonna alle 30 havaintoa, ensimmäinen toukokuun alusta. Lajin muutto jatkuu useimmiten kesäkuulle asti, mutta Utsjoen Kaldoaivin maastossa 22.6. nähty yksilö oli kiertelevä, ehkä pesimätön tai pesinnässään epäonnistunut.
Pikkutiira on maassamme erittäin uhanalainen Perämeren rannikoiden pesijä, jonka havainnot Meri-Lapissa salataan suojelusyistä. Tänä vuonna ensimmäinen tapaaminen osui vasta kesäkuun lopulle.
Kemin Ajoksen 26.6. soidinääntään kiljunut luhtakana saattoi olla äskettäin saapunut, mutta toisaalta Ivalosta laji löytyi jo 7.4.2016. Vähälukuisten ja harvinaisten muuttolintujen tuloajat voivat heitellä kuukausikaupalla. Tämä pätee myös kyhmyjoutseneen, joka talvehtii Etelä-Suomessa ja jonka pohjoisessa nähdyt yksilöt lienevät useimmiten pesimättömiä nuoria.
Viikon lintu
Taigauunilintu
Uralin itäpuolisen Aasian pohjoisosien pesimälintu, jota tavataan syksyisin aika yleisesti Euroopassa, Suomessakin.
Elinympäristönä ovat taigan lehtipuuvaltaiset metsät.
Tekee maahan uunilintumaisen, pallomaisen pesän, jonka kulkuaukko on sivussa kuin uunin luukku. Munia 4-7 kpl.
Etsii hyönteisravintonsa puiden lehvästöstä.
Muuttolintu, joka talvehtii Etelä-Aasiassa.
Syksyisiä havaintoja on lähes sata koko Lapista.