Pohjois-Kanadan arktisessa keskiosassa pesivä valkoperäsirri yllätti Keminmaan Elijärven kaivosalueen altailla 28.5.2020. Löydön teki kemiläinen Seppo Mäkitalo, jolla on joidenkin muiden merilappilaisten lintuharrastajien tavoin lupa liikkua suljetulla alueella.
Tästä erittäin harvinaisesta pikkukahlaajasta on tätä ennen tiedossa seitsemän hyväksyttyä havaintoa maastamme. Niistä ensimmäinen (1980) ja kaksi muuta on Porin Yyteristä ja tuorein ennen Keminmaan tapausta Oulusta vuodelta 2010.
Keminmaan valkoperäsirrihavainto joutuu ennen virallistumistaan BirdLife Suomen rariteettikomitean käsittelyyn.
Muista menneen viikon uusista kevätmuuttajahavainnoista alueellisten harvinaisuuskomiteoiden hyväksyttäviä ovat Ranuan allihaahka ja Inarin peltosirkku 25.5., Ylitornion kaulushaikara 27.5., Posion pikkukiljukotka 29.5. sekä Kemin ja Keminmaan kunnanrajan vaiheilta 30.5. tavoitettu pikkusieppo.
Erityisen mieluisa oli Lapista jo kadonneen peltosirkun tapaaminen Inarin Riutulassa. Kuten osa lukijoista muistanee, noin vuosi sitten tehtiin vastaava yllätyshavainto 4.6. Kemin Ajoksessa.
Pääskyjäkin myöhäisemmät kesälinnut, lehtokerttu, ruokokerttunen ja pensaskerttu kirjattiin Ylitorniolla 29.5. Viimeksi mainittu tuli Meri-Lappiin samana päivänä, mutta lehtokerttu 25.5. ja ruokokerttunen 26.5.
Harvinaisen valkoperäsirrin seurana Elijärven altaiden mainiolla kahlaajapaikalla oli 30.5. muita pikku piipertäjiä seuraavasti: tylli 52, jänkäsirriäinen 48, lapinsirri 13, pikkusirri 6, sekä pikkutylli ja suosirri 4!
Odotuslistalla ovat vielä ainakin lapin- ja idänuunilinnut sekä ns. yölaulajat.
Viikon lintu
Pikkukiljukotka
Pääasiassa Itä-Euroopan lintu, mutta esiintyy laikuittaisesti myös Turkissa ja Kaukasiassa. Mahdollisesti pesinyt joskus myös Suomessa, mutta on nykyään vähälukuinen vierailija.
Pesii metsissä ja saalistaa enimmäkseen rehevillä järvillä, merenlahdilla ja jokisuistoissa.
Pesä puussa. Munia tavallisesti kaksi.
Syö pieniä nisäkkäitä, sammakkoeläimiä, matelijoita ja isoja hyönteisiä.
Viron pesimäkanta on viime aikoina kasvanut.
Talvehtii Afrikassa.
Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueelta on yksi havainto ennen tätä vuotta: 5.7.2000 Enontekiön Iitto.