Lintuatlakseen on ilmoitettu noin 200 000 havaintoa. On edelleen hyvä aika varmistaa pesintöjä! Nyt kannattaa myös varmistaa, että yleisetkin lajit on ilmoitettu atlakseen.
Poikueita näkyvissä
Pesintöjä varmistuu nyt poikueista muun muassa vesilinnuilla, lokeilla ja kahlaajilla. Myös monilla pikkulinnuilla pesinnät ovat näkyvässä vaiheessa. Tarkkaile linnun nokkaa – ruokaa poikasille kuljettava emo viittaa varmaan pesintään (pesimävarmuusindeksi 74). Jotkin lajit tekevät toisen tai kolmannenkin pesyeen. Pesinnän voi varmistaa niistäkin.
Monin paikoin aikaisten pesijöiden pesimäkausi on tältä vuodelta ohi. Esimerkiksi kottaraisten ja käpylintujen hyvin lentäville perheparville sopii pesimävarmuusindeksi 1.
Tyhjät atlasruudut, puuttuvat lajit
Etelä-Suomessa on enää niukasti atlasruutuja, joilta ei ole ilmoitettu yhtään havaintoa lintuatlakseen. Liikutko sellaisen ruudun ohi? Pysähdy ruudulla parissa paikassa ja ole ruudun ensimmäinen atlashavainnoija! Tyhjiä atlasruutuja on myös Itä-Suomessa ja enemmälti Lapissa, esimerkiksi Savukosken ja Kittilän koillispuolella sekä Käsivarren ja päälaen Lapissa. Lapin retkeilijöiden kannattaa ilmoittaa kaikki lintuhavaintonsa atlakseen.
Nyt on myös hyvä hetki tarkistaa oman atlasruudun lajitilanne ja lajien pesimävarmuusindeksit. Puuttuuko ruudulta tervapääsky, vaikka niitä näkyy päivittäin? Onko peipon pesimävarmuusindeksi unohtunut korottaa kevään ensi laulajan jälkeen? Tarkistuksessa on apua tulospalvelussa atlasruudun sivulta löytyvästä maastolomakkeesta (ks. esim. Kauhajoki: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid/693:325, linkki ”Tulostettava maastolomake”). Lomakkeella voi vertailla ruudulta edellisessä ja meneillään olevassa atlaksessa ilmoitettuja lajeja. Hyvä keino on myös ilmoittaa retkeltä kaikki lajit ja kullekin lajille korkein retkellä havaittu pesimävarmuusindeksi. Näin yleisistäkin lajeista tulee ilmoitettua tietoja.
Päivityksiä tulospalveluun
Lintuatlaksen tulospalvelua päivitetään vielä ennen juhannusta. Atlasruutukartassa eri selvitysasteluokkien värejä on muokattu paremmin erottuviksi. Lisäksi värien läpikuultavuutta on pienennetty, jolloin värit näkyvät vahvemmin. Värien valinnassa on edelleen huomioitu saavutettavuus. Lisäksi lajilistaan on lisätty hakukenttä.
Havaintosi ovat tärkeitä
Lintuatlaksessa selvitään kaikkien lintulajiemme pesimäaikainen levinneisyys ja pesinnän varmuus Suomessa 10 x 10 kilometrin atlasruuduissa. Neljäs lintuatlas toteutetaan vuosina 2022–2025. Atlas perustuu vapaaehtoisten lintuharrastajien havaintoihin – siksi havaintojesi ilmoittaminen on olennaisen tärkeää!
Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa ilmoittamisesta:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistut atlakseen ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksin.
Lisätietoa pesimävarmuusindekseistä:
https://lintuatlas.fi/indeksit/
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut löydät mm. täältä, klikkaa päälle karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi myös
”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
Lintuatlaksen tulokset löytyvät tulospalvelusta (lajit, ruudut, yhdistykset). Atlasruutujen tai yhdistyksen
selvitysastekartta näyttää, mihin atlasretkiä kannattaa suunnata:
https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lisätietoa pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta on sivulla: https://lintuatlas.fi/materiaalia/
-Eetu Sundvall atlasvastaava LLY