Jorma Halosen kirjoittamia viikkokatsauksia Lapin muuttolintuihin keväällä ja kesällä 2020.
Lappiin saapui ennätyksellisen monta muuttolintulajia
Tornion Suensaaressa viime maanantaina, 13.7., innokkaasti laulaen pohjoista kohti edennyt idänuunilintu oli kaikesta päätellen yhä muuttomatkalla, vaikka saman lajin edustaja oli havaittu Rova... Lue lisää!
Punakottarainen taas Ylitorniolla
Punakottaraisesta tuli tämän vuoden viimeinen kevätmuuttaja Lapissa. Lue lisää!
Lintujen kevätmuutto jatkuu yhä
Menneen viikon uusina muuttolintulajeina havaittiin leveäpyrstökihu ja taigauunilintu Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueella sekä pikkutiira ja luhtakana Meri-Lapissa. Lue lisää!
Isohaarahaukka Pellossa
Tornionjoen Puruskosken yläpuolella juhannusaatonaattona lohta soutaneen pellolaisen Heikki Jolman yli lensi hänelle ennennäkemätön suuri haukka. Lue lisää!
Etelän ihmeitä Lapin alkukesässä
Ruisrääkän tunnelmallinen raksutus, viitakerttusten taidokkaat sävelkuviot ja satakielen mahtipontinen soitanta ovat viime aikoina rikastuttaneet eteläisen Lapin kesäöitä. Lue lisää!
Lapinuunilintu kotiutui
Lapinuunilintua pidetään Lapin säännöllisistä kevätmuuttajista myöhäisimpänä. Lue lisää!
Huippuharvinainen valkoperäsirri Keminmaassa
Pohjois-Kanadan arktisessa keskiosassa pesivä valkoperäsirri yllätti Keminmaan Elijärven kaivosalueen altailla 28.5.2020. Löydön teki kemiläinen Seppo Mäkitalo, jolla on joidenkin muiden me... Lue lisää!
Pääskysestä ei päivääkään
Kesäiset säät ovat hellineet koko Suomea, ja kesän sanansaattajina pidetyt pääskyt ovat saapuneet Enontekiölle ja Utsjoelle asti. Lue lisää!
Amerikantavi Rovaniemellä
Lauantai, 16.5., toi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueelle uuden lintulajin, kun Anssi Mäkinen löysi Rovaniemen Kuolajokisuulta amerikantavikoiraan. Lue lisää!
Harvinaisten lintujen suma toukokuun alussa
Lintuharrastajat olivat tuskin tointuneet Meri-Lapin vappuaaton harmaasirkusta, kun jatkoa seurasi: ruostesorsa, isokirvinen, sitruunavästäräkki, niittysuohaukka ja idänturturikyyhky. Lue lisää!
Sorsia, rastaita ja kahlaajia
Huhti-toukokuun vaihteessa vesien sulapaikat täyttyivät sorsista, vähäiset pellonreunojen pälvipaikat rastaista, mutta isot kuoviparvet joutuivat talvista maisemaa ihmetellessään seisoskelem... Lue lisää!
Iso pikkukajavaparvi Utsjoella
Yksi lintukevään yllättävimmistä muuttoilmiöistä koettiin Utsjoen keskustaajamassa 22.4., kun 61 pikkukajavan parvi lensi Utsjoen laaksoa pohjoiseen ja kääntyi sitten Tenojokea seuraten ko... Lue lisää!
Lintujen muuttoryntäyksen esimakua
Viime sunnuntai, 19.4., oli tämän kevään paras lintujen muuttopäivä uusien lajien perusteella: Meri-Lapissa kirjattiin seitsemän ja Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueella kuusi u... Lue lisää!
Kevät harppasi ja hyytyi jälleen
Viime viikko kasavatti saapuneiden muuttolintulajien määrää reippaasti, mutta muuttui sitten sakeiden lumisateiden ansiosta kunnon takatalveksi. Lue lisää!
Mustajoutsen Ylitorniolla
Koko Suomen ja samalla Lapin tämän vuoden ensimmäinen mustajoutsen huomattiin Ylitornion Kuivakankaan ja Kaulirannan kylien edustalla makaamassa Tornionjoen jäällä maanantaina, 6.4. Sysimusta... Lue lisää!
Kevät keikkuen tulevi
Tammikuun lopussa alkanut lintujen kevätmuutto on ollut säiden mukaan keikkuvaa: hyvin aikaisia tulijoita, tauko, pikku ryntäys, tauko… Oheinen pylväsdiagrammi kuvaa hyvin tilannetta. Lue lisää!
Tuhansittain urpiaisia
Helmikuun alusta tämän kirjoittamishetkeen mennessä BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmään oli ilmoitettu Lapin alueelta reilusti yli 10 000 urpiaista ja lähes 400 tundraurpiaista. Lue lisää!
Lunni Kemijärvellä
Runsaat lumisateet viime perjantaita vasten yöllä, Kemijärven Raajärvellä lumiauraa ajanut Ari Ruopsa ja tiellä kyhjöttänyt nuori lunni – siinä ainekset yhteen tämän vuoden järisyttä... Lue lisää!
Mustavaris Ranualla
Kevään ensimmäinen mustavaris tuli Ranuan poliisiasemalle maanantaina, 2.3. Vuosi sitten laji nähtiin samassa paikassa päivää myöhemmin, mutta silloin ei ollut karkausvuosi! Lue lisää!
Lintujen kevätmuutto alkanut
Omituinen talvi, jota ei eteläisessä Suomessa edes ehtinyt olla, alkaa varhaisimpien muuttolintujen osalta vaihtua kevääksi. Lue lisää!
Katsaukset sisältävät harvinaisuushavaintoja, joita ARK tai RK ei kirjoitushetkellä ole tarkistanut. Näihin havaintoihin ei pidä viitata tieteellisessä tekstissä.