Tammikuisen pakkaskauden kourissa rimpuileva Lappi tuottaa aina silloin tällöin yllätyksiä. Lintuharrastajille sellainen tarjottiin Savukosken Kuoskusta.
Perjantaina 19.1. Marjajärven jäällä kyyhötti kyyhkyn kokoinen jykevänokkainen lintu. Mustavalkoinen lintu vaikutti kärsivän kylmästä, mikä ei ollut suinkaan ihme. Edellisenä päivänä pakkasta oli Savukoskella virallisen mittarin mukaan -33 astetta, ja havaintopäivänäkin vielä parikymmentä,
Moottorikelkalla liikkeellä ollut Joona Kuosku näppäsi linnusta kuvan, joka pienen mutkan kautta tavoitti Lapin lintutieteellisen yhdistyksen aktiiviharrastajia.
Lajimääritys oli nopea: nuori Lunni.
Linnun tunnistanut savukoskelainen Jarmo Ahtinen lähti saman tien hakemaan hyytyneen lunnin turvaan.
Lunnin kunto oli vielä hyvä, vain toinen räpylä oli jäässä ja jäätä oli hieman myös kropassa. Ahtisen pesuhuoneen lämmössä Jäämeren lintu alkoi osoittaa huomattavaa terhakkuutta, mitään isompaa hätää sillä ei siis ollut.
Lunnin seikkailuretki jatkui jo lauantaina aamulla kohti etelää. Ahtisen kyydissä lintu pääsi Ouluun Pihalinnun lintuhoitolaan keräämään voimia ja maistelemaan makeita muikkuja.
Katso video: Etelän makeat nuikut maistuvat Jäämeren kaloihin tottuneelle lunnille. Video Pauliina Rautio.
Todennäköisimmin Kuoskun nuori lunni pääsee seuraavaksi Heinolan kaupungin ylläpitämään lintuhoitolaan. Sitä odottanee siirto kavereiden seuraan Jäämerelle huhtikuussa, kun lunniparvet muuttavat takaisin pesimäpaikoilleen.
Lunni on hyvinkin harvinainen vieras Lapissa ja Suomessa.
Bird-Lifen lintutietopalvelu Tiiraan on 2000-luvulla kirjattu aiemmin Lapista vain kaksi lunnihavaintoa ja koko Suomesta kahdeksantoista.
Joidenkin lähteiden mukaan lunnihavaintoja on vuosien varrella Suomessa tehty viitisenkymmentä. Edellinen eksynyt lunni löytyi Sysmästä tammikuussa 2022.
Ylen Sysmän lunnihavainnosta tekemässä artikkelissa Heinolan lintuhoitolan hoitaja Olli Vuori kertoo, että kyse on yleensä nuorista linnuista, jotka ovat muuttamassa talvehtimaan Atlantille.
Talvimyrskyssä varsinkin nuoria lunneja voi eksyä parvesta ja harhautua Suomeenkin.
Olli Vuoren mukaan lunni voi lentää hyvinkin pitkän matkan etsiessään laskeutumispaikkaa. Jos lintu ei löydä merta, se lentää niin kauan kuin energiaa riittää ja putoaa sitten maahan.
Kuoskun lunnille oli selvästikin käynyt juuri niin: linnun ympärillä lumessa ei ollut minkäänlaisia liikkumisen jälkiä.
Artikkeliin liittyen:
Ylen artikkeli v. 2022 Sysmän lunnista: https://yle.fi/a/3-12266050
Oulun lintuhoitolan instagram-tili: @pihalintu