Pinnakisat 2025 avattu

Uutenavuotena käynnistyivät perinteiset vuodenpinnakilpailut seuraavissa sarjoissa:

  • Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alue
  • Lapin maakunta
  • Kotikunta
  • Inarin Lappi (Inari ja Utsjoki)
  • Ekopinnat koko yhdistyksen alueella
  • Pihapinnat

Vuoden 2024 pinnoja voi täydentää loppiaiseen 6.1. saakka, jonka jälkeen viime vuoden kilpailut suljetaan ja tulokset julkistetaan.

Pinnat ilmoitetaan tuttuun tapaan pinnakisapalveluun osoitteessa https://www.lly.fi/pinnakisa/. Lisää tietoa eri kisoista ja aiempia tuloksia on tämän sivun alla.

Syyskokouksen 4.12.2024 kuulumiset

LLY:n syyskokous pidettiin 4.12.2024. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, kuten puheenjohtajan ja hallituksen valinta sekä tulevan kauden 2025 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Eetu Sundvall. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Tuomo Ollila, Petri Piisilä, Markku Sirkka, Jouni Savukoski, Jarmo Ahtinen ja Pirkka Aalto.

Toimintasuunnitelmaan päätettiin lisätä kohta erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Talousarvion kokous vahvisti ilman muutoksia. Jäsenmaksut pysyvät entisellään tulevalla kaudella.

BirdLife Suomen edustajistossa jatkavat LLY:n edustajina Pirkka Aalto, Olli-Pekka Karlin, Antti Ruonakoski ja Eetu Sundvall.

Lapin aluerariteettikomitean kokous 4.2.2024

Aluerariteettikomitea kokoontui Rovaniemellä 4.2.2024 käsittelemään ilmoituksia alueellisista harvinaisuuksista ja fenologiaennätyksistä. Kokouksessa ja sen oheisissa kirjallisissa äänestyksissä käsiteltiin 44 havaintoa: 37 vuosilta 2022–2024 sekä 7 vanhempaa. Lue päätökset täältä.

ARK:n toimintaa ohjaavat säännöt ovat esillä täällä.

Kuoskun lintuharvinaisuus pääsi hoitolaan odottamaan kevättä

Tammikuisen pakkaskauden kourissa rimpuileva Lappi tuottaa aina silloin tällöin yllätyksiä. Lintuharrastajille sellainen tarjottiin Savukosken Kuoskusta.

Perjantaina 19.1. Marjajärven jäällä kyyhötti kyyhkyn kokoinen jykevänokkainen lintu. Mustavalkoinen lintu vaikutti kärsivän kylmästä, mikä ei ollut suinkaan ihme. Edellisenä päivänä pakkasta oli Savukoskella virallisen mittarin mukaan -33 astetta, ja havaintopäivänäkin vielä parikymmentä,

Moottorikelkalla liikkeellä ollut Joona Kuosku näppäsi linnusta kuvan, joka pienen mutkan kautta tavoitti Lapin lintutieteellisen yhdistyksen aktiiviharrastajia.

 

Lunni oli tupsahtanut Marjajärven lumelle kuin suoraan taivaasta. Kulkujälkiä ei ollut. Kuva Joona Kuosku.

 

Lajimääritys oli nopea: nuori Lunni.

Linnun tunnistanut savukoskelainen Jarmo Ahtinen lähti saman tien hakemaan hyytyneen lunnin turvaan.

Lunnin kunto oli vielä hyvä, vain toinen räpylä oli jäässä ja jäätä oli hieman myös kropassa. Ahtisen pesuhuoneen lämmössä Jäämeren lintu alkoi osoittaa huomattavaa terhakkuutta, mitään isompaa hätää sillä ei siis ollut.

Lunnin seikkailuretki jatkui jo lauantaina aamulla kohti etelää. Ahtisen kyydissä lintu pääsi Ouluun Pihalinnun lintuhoitolaan keräämään voimia ja maistelemaan makeita muikkuja.

 

Lauantaiaamuna lunniteini odottaa jo reippaana matkaan pääsyä. Kuva: Jarmo Ahtinen.

 

Kuoskun lunni pääsi nopeasti hellään hoitoon Pihalinnun lintuhoitolaan. Kuva: Pauliina Rautio.

 

Katso video: Etelän makeat nuikut maistuvat Jäämeren kaloihin tottuneelle lunnille. Video Pauliina Rautio.

 

Todennäköisimmin Kuoskun nuori lunni pääsee seuraavaksi Heinolan kaupungin ylläpitämään lintuhoitolaan. Sitä odottanee siirto kavereiden seuraan Jäämerelle huhtikuussa, kun lunniparvet muuttavat takaisin pesimäpaikoilleen.

Lunni on hyvinkin harvinainen vieras Lapissa ja Suomessa.

Bird-Lifen lintutietopalvelu Tiiraan on 2000-luvulla kirjattu aiemmin Lapista vain kaksi lunnihavaintoa ja koko Suomesta kahdeksantoista.

Joidenkin lähteiden mukaan lunnihavaintoja on vuosien varrella Suomessa tehty viitisenkymmentä. Edellinen eksynyt lunni löytyi Sysmästä tammikuussa 2022.

Ylen Sysmän lunnihavainnosta tekemässä artikkelissa Heinolan lintuhoitolan hoitaja Olli Vuori kertoo, että kyse on yleensä nuorista linnuista, jotka ovat muuttamassa talvehtimaan Atlantille.

Talvimyrskyssä varsinkin nuoria lunneja voi eksyä parvesta ja harhautua Suomeenkin.

Olli Vuoren mukaan lunni voi lentää hyvinkin pitkän matkan etsiessään laskeutumispaikkaa. Jos lintu ei löydä merta, se lentää niin kauan kuin energiaa riittää ja putoaa sitten maahan.

Kuoskun lunnille oli selvästikin käynyt juuri niin: linnun ympärillä lumessa ei ollut minkäänlaisia liikkumisen jälkiä.

 

Artikkeliin liittyen:

Ylen artikkeli v. 2022 Sysmän lunnista: https://yle.fi/a/3-12266050

Oulun lintuhoitolan instagram-tili: @pihalintu

 

2024 pinnakisat

Uusi vuosi ja uudet pinnakisat. Formaatit kisoissa ovat vanhoja tuttuja, mutta vuoden vaihteessa on taas aloitettu puhtaalta pöydältä ja kisat on avattu pinnakisapalveluun.

Samalla vuoden 2023 kisat ovat sulkeutuneet. Tulokset jokaisesta kisasta löytyvät kuitenkin pinnakisapalvelun kautta.

Pinnakisapalvelu löytyy osoitteesta https://www.lly.fi/pinnakisa/.

Talvilintukisat 2023-24 avattu

LLY:n talvilintukisat on nyt avattu pinnakisapalveluun https://www.lly.fi/pinnakisa/.

Huomaathan, että talvilintukisassa on kaksi erillistä kisaa: toiseen voit kirjata kotikunnassasi tekemäsi havainnot ja toiseen koko LLY:n alueella tekemäsi havainnot.

Antoisaa kisa-aikaa!

Syyskokous 18.11.2023

LLY:n syyskokous pidettiin 18.11.2023. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, kuten puheenjohtajan ja hallituksen valinta sekä tulevan kauden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Eetu Sundvall. Hallituksen muut jäsenet ovat Tuomo Ollila, Petri Piisilä, Eila Ylilokka, Markku Sirkka, Jarmo Ahtinen ja Vesa Vaarama.

Kokous vahvisti hallituksen esittämän toimintasuunnitelman lisäyksellä, että Rovaniemen lähialueiden lintutornien kunto selvitetään sekä selvitetään raivaustarvetta tornien edustalta, näkökentän säilyttämiseksi. Tarpeen vaatiessa ollaan kyseisen tornin huollosta vastaavaan tahoon yhteydessä, jatkotoimia varten.   Talousarvion kokous vahvisti ilman muutoksia. Jäsenmaksut pysyvät entisellään tulevalla kaudella.

BirdLife Suomen edustajistossa jatkavat LLY:n edustajina Pirkka Aalto, Olli-Pekka Karlin, Antti Ruonakoski ja Eetu Sundvall.

Löytyisikö sinun arkistostasi dokumentteja, jotka puuttuvat LLY:n verkkosivuilta?

LLY:n verkkosivuilla on digitoituina versioina mm. Kokko-lehtiä ja jäsentiedotteita vuosien varrelta. Nämä löytyvät osoitteesta https://www.lly.fi/yhdistys/kokko-lehti/.

Enemmänkin tiedotteita on historian aikana ilmestynyt. Kaikkia ei kuitenkaan ole yhdistyksen arkistosta löytynyt.

Olisiko sinun arkistostasi lainattavissa digitointia varten puuttuvia dokumentteja?

Oman arkistosti sisältöä voit verrata yllä mainittuun sivuun tai tähän listaan https://www.lly.fi/wp-content/uploads/2016/03/LLY_kirjallisuusluettelo_210508.pdf.

Ainakin näitä julkaisuja on kaivattu:

Jaakkola, J. 1973: Lintukevät 1973 Lounais-Lapissa. LLY:n jäsentiedote.

Rauhala, P. 1975: Keväthavaintoja 1975. LLY:n jäsentiedote.

Huhtalo, H. & Rauhala, P. Kevätmuutto Lapin läänissä 1976. LLY:n jäsentiedote

Rauhala, P. 1977: Lapin läänin lintukevät 1977. LLY:n jäsentiedote.

Aluerariteettikomitean kokous pidetty

Lapin aluerariteettikomitea piti kokouksen 22.1.2023 Rovaniemellä. Käsiteltiin 26 havaintoa vuosilta 2020–2023 sekä 12 vanhempaa eli yhteensä 38 havaintoa, joista 35 sai hyväksymisleiman. LLY:lle uudeksi lajiksi hyväksyttiin kesäkuussa 2022 Inarissa nähty isohaarahaukka. Lue päätökset täältä.

ARK-lajeihin ei tällä kertaa tehty muutoksia.

Havaintohistoriaa Tiirassa

Tiira-järjestelmään on tallennettu ja tallennetaan havaintoja myös ajalta ennen järjestelmän käyttöönottoa. Vanhimmat kirjatut havainnot on tehty 1700-luvulla.

Jouni Parviainen on koonnut taulukon, josta löytyvät LLY:n alueen kunnittain historian saatossa kertyneet havaintomäärät. Taulukko löytyy sivun >LLY:n alueella havaitut lajit lopusta.