Viikko sitten kirjoitin, että ”joitakin harvinaisia tai täällä vähälukuisia lajeja voidaan vielä todeta.” Jalohaikara on juuri tällainen lintu, ja viime lauantaina, 8.7., se löytyi Sodankylän Uimaniemestä Unarin rannalta.
Jalohaikara oli runsaat sata vuotta sitten sukupuuton partaalla Euroopassa, mutta on sitten mm. suojelutoimien ansiosta elpynyt. 2009 se pesi ensi kerran Virossa ja 2012 Ruotsissa. Lähivuosina näin käynee myös Suomessa.
Tänä vuonna on tähän mennessä ilmoitettu BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmään 424 jalohaikarahavaintoa 614 yksilöstä. Edellisenä vuonna vastaavat luvut olivat 214 ja 266 sekä vuonna 2013 vain 27 havaintoa yhtä monesta yksilöstä. Maastamme tunnetaan jopa muutama onnistunut talvehtimistapaus.
Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) alueelta on kertynyt vähän alle 30 jalohaikarahavaintoa, joista monet todennäköisesti koskevat samoja yksilöitä. Sodankylästä on kahdeksan havaintoa, Inarista, Kemijärveltä, Rovaniemeltä ja Sallasta kolme kustakin. Enontekiö, Pelkosenniemi, Pello, Posio ja Ylitornio odottavat vielä ensimmäistään.
LLY:n kautta aikojen varhaisin jalohaikarahavainto on Inarin Menesjärveltä 21.6.1979. Tuolloin ja vielä 1996 lajia koskevat havainnot oli alistettava valtakunnalliselle rariteettikomitealle.
Edellisessä katsauksessani jäimme kaipaamaan nokikanaa, uuttukyyhkyä ja pensaskerttua. En tiennyt, että viimeksi mainittu oli laulellut Sodankylässä jo 26.6. Runsaan viikon päästä paikkakunnalla tehtiin havainto yksilöstä, joka vähän kerrassaan muutti luodetta kohti. Kolmas pensaskerttutieto tulee Sallasta.
Uuttukyyhky tupsahti pihapiiriin Posion Oivassa 5.7. Koska laji on yksi varhaisimmista muuttolinnuistamme, tämä tapaaminen on katsottava kesäiseksi harhailuhavainnoksi.
Sen sijaan lehtokertun muutto on jatkunut varsin vilkkaana näihin päiviin asti.
Viikon lintu
Jalohaikara
Jalohaikara on kosmopoliitti: sitä tavataan ympäri maailmaa trooppisilla ja lauhkeilla alueilla. Lajin odotetaan lähivuosina pesivän maassamme.
Pesä ruovikossa, pensaikossa tai puussa. Munia kaksi tai enemmän.
Syö kaloja, sammakoita ja isoja hyönteisiä.
Jalohaikara oli vähällä kuolla Euroopasta sukupuuttoon 1800-1900-lukujen vaihteessa, kun sen juhlapuvun koristeellisia hartiahöyheniä käytettiin naisten hattujen koristeina. Sittemmin kanta on elpynyt ja kasvaa voimakkaasti.
Osittaismuuttaja. Euroopan pesimälinnut talvehtivat Välimeren seudulla tai Afrikassa.
Aikaisempien vuosien ensihavaintoja:
2010: 3.6. Sodankylä,
2012: 15.5. Kemijärvi,
2015: 18.5. Kemijärvi,
2016: 22.5. Sodankylä.