Kun talvehtineet muuttolinnut vaikeuttavat kevätmuuton alun toteamista, niin muuttokauden päättymistä on hankala selvittää kesällä löytyvien harvinaisuuksien tähden.
Kertooko Inarin Paatari-järvellä 8.6. veneen vieressä uinut, Lapin yhdestoista isokihu lajin kevätmuuton alkamisesta alueellamme ja Kemissä ulkomerellä 24.6. tavattu yksilö muuton päättymisestä?
Onko sitten Kemin Ajoksesta 5.7. yhytetty liejukana tämän vuoden kevätmuuton ensimmäinen vai viimeinen? Ilmeisesti molempia.
Muutamia kymmeniä kertoja Lapissa nähty liejukana on eteläinen, hyvin rehevien lintukosteikkojen laji, joka oli nyt tyypillisessä elinympäristössään Ajoksen Takalahdella. Varhaiskeväällä Lappiin eksyneet yksilöt ovat sen sijaan esiintyneet mitä kummallisimmissa paikoissa, kuten navetan katolla Ylitorniolla, viemärikaivannossa Rovaniemellä, perunavarastossa Kittilässä tai piileskelemässä männyn oksistossa Pellossa
Tiettävästi kevään varhaisin liejukanahavainto alueeltamme on Rovaniemen Sinetästä 30.3.1985. Myöhäisin puolestaan on jouluaatonaatolta Kemin Pajusaaresta 1968.
Onko liejukana hiljalleen levittäytymässä kohti pohjoista? Lintuatlastutkimusten perusteella levinneisyys on viime vuosikymmeninä pysynyt samana: laji on lähinnä eteläisimmän Suomen lintu.
Tunnettua on, että viimeisimpien kevätmuuttajien rientäessä kohti pohjoisia pesimäseutujaan, varhaisimmat poismuuttajat ovat jo menossa päinvastaiseen suuntaan. Töyhtöhyyppiä, kuoveja, suokukkoja ja joitakin vikloja on havaittu matkalla eteläisiin ilmansuuntiin. Heinäkuun myötä tämä ihmisten mielestä turhan aikainen syysmuutto voimistuu.
Viikon lintu
Isokihu
Isokihu on valtamerten lintu, joka esiintyy Islannissa, Norjassa, Färsaarilla ja Skotlannin saarilla sekä toisaalta eteläisellä pallonpuoliskolla Etelämantereella ja sen lähialueilla. Meillä se on satunnainen harhailija.
Yhdyskuntalintu, jonka pesä on vain syvennys maassa. Munia kaksi. Sukukypsä vasta seitsemän tai kahdeksan vuoden iässä.
Ravintona ovat kalat, joita se hankkii itse tai ryöstää itseään pienemmiltä merilinnuilta. Syö myös lintuja, niiden munia ja poikasia, jopa saman lajin poikasia.
Ainakin pohjoisen pallonpuoliskon isokihukanta on kasvussa. Koko maailmassa arvioidaan olevan 10 000-20 000 lajin edustajaa.
Pesimäajan ulkopuolella liikkuu valtamerillä – eräänlaista muuttoa.
”Keväthavaintoja” Lapista:
1997: 12.3. (LLY)
1999: 4.6. (LLY)
2000: 30.6. (Xenus)
2006: 19.6. (LLY)
2008: 4.6. (LLY)