Yksi lintukevään riemastuttavimmista uutisista on, että Kemin Ajoksessa kuultiin peltosirkun surumielinen säe 4.6. Kuulijana oli Jouko Kärkkäinen, lintuharrastaja, joka vuosi sitten ilmoitti lajin kuolleen sukupuuttoon Lapista.
Yksi peltosirkku ei sukupuuttoa peruuta, mutta toi mieleen menneet ajat jolloin lajia tavattiin Keski-Lappia myöten.
Peltosirkku on ollut viime aikoina esillä tiedotusvälineissä, kun Ranskassa on vihdoin ryhdistäydytty kieltämällä sen tappaminen – herkkusuiden ruokapöytiin! Maamme pesivä kanta on kuitenkin ehtinyt romahtaa, niin että laji on luokiteltu meillä äärimmäisen uhanalaiseksi.
Kittilän Kuivasalmen Rastinjärvellä ui Suomessa harvinaisena harhailijana tavattava pohjoisamerikkalainen pilkkaniska 7.6. Kyseessä oli juhlapukuinen koiras, joka on suhteellisen helppo tuntea.
Maamme ensimmäinen varma pilkkaniska ammuttiin Kittilässä kesällä 1858. Tuon jälkeen uusia tietoja on tullut Lapista harvakseltaan ja yhtä lukuun ottamatta kyse on ollut koirasyksilöistä. Ainoan, jo hyväksymänsä naaraslintua koskevan havainnon BirdLife Suomen rariteettikomitea on jälkeenpäin kyseenalaistanut.
Alueellamme vähälukuisesta idänuunilinnusta on toistaiseksi yksi havainto Kemijärveltä 3.6. Lapinuunilinnun yksitoikkoinen säe on kaikunut Kolarissa ja Kemijärvellä 6.6. Joululaulun Sylviana tunnettu mustapääkerttu ehti Kemiin 3.6. ja Kolarin Äkäslompoloon 7.6.
Sallassa 7.6. laulanut satakieli ja Rovaniemen Kivalossa 8.6. taituroinut viitakerttunen antavat aihetta odottaa lisää yölaulajia.
Tornion jalohaikarasta (9.6.) oli jo uutinen Lapin Kansassa 11.6.
Viikon lintu
Peltosirkku
Peltosirkun levinneisyysalue käsittää suurimman osan Eurooppaa ja ulottuu Aasiassa Mongoliaan asti. Suomessa asuinalue on supistunut nopeasti kattaen vain Etelä- ja Lounais-Suomen sekä Pohjanmaan viljelyseudut.
Suurten peltoaukeiden metsä- ja pensaikkosaarekkeiden lintu.
Pesä maassa. Munia on useimmiten viisi.
Ravintona ovat siemenet sekä hyönteiset, madot ym. pikkueläimet.
Peltosirkkukantamme on viimeisten 30 vuoden aikana romahtanut murto-osaan aikaisemmasta. Nykyään parimäärän arvioidaan olevan noin 20 000, mutta väheneminen jatkuu…
Talvehtinee Pohjois-Afrikassa.
Viime vuosien tuloaikoja:
2014: 16.5. (LLY)
2015: 14.5. (LLY)
2016: 13.5. (Xenus)
2017: 2.5. (LLY)