Lintujen kevätmuutto Lapissa alkoi tänä vuonna komealla 38 taviokuurnan parvella Enontekiön Hetassa 30.1. ja päättyi yksinäisen liejukanan löytymiseen Kemin Ajoksesta 5.7.
Edellä kerrottu perustuu ihmisten tekemiin ja ilmoittamiin lintuhavaintoihin – niiden varassa me olemme. Vaikka vuosikymmenten harrastukseen perustuva valistunut arvaus muuta epäilisi, vain havainnot ovat lintutieteen lujaa perustaa.
Lintujen kevätmuutto huipussaan huhtikuun lopulla
Näin ollen oheisen diagrammin pylväät ovat yhteenveto Meri-Lapista (Xenus) ja muualta Lapista (LLY) tulleista havaintoilmoituksista.
Pääsääntönä voimme pitää pylväiköstä näkyvää tosiasiaa, että huhtikuun alkupuolelle asti ensimmäiset saapuvat muuttolinnut havaitaan Meri-Lapissa aikaisemmin kuin muualla Lapissa. Eteläisyys ja rannikkoasema vaikuttavat.
Huhtikuun lopulla, jolloin uusien muuttolintulajien saapuminen oli huipussaan, muu Lappi oli ajanut Meri-Lapin ohi. Tämä johtui tosin suureksi osaksi siitä, että alkukevään Meri-Lapin pylväitä kasvattaneet lintulajit tulivat viipeellä muualle Lappiin.
Meri-Lapin alueella kirjattiin seitsemäntoista lajia, joita ei tavattu kevään mittaan Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueella. Meri-Lapista taas jäi puuttumaan yhdeksäntoista muun Lapin lajia. Ensiksi mainittuja olivat mm. merilinnut (esim. haahka, ruokki ja riskilä) ja levinneisyydeltään eteläiset lajit (mm. kangaskiuru, luhtahuitti ja pensassirkkalintu), jälkimmäisiä taas mm. itäiset lajit (esim. sinipyrstö, pikkusirkku ja lapinuunilintu).
Täsmälleen samana päivänä havaittiin molemmilla alueilla sepelkyyhky, muutto- ja ampuhaukka, pikkulokki, pensastasku, punakuiri, sirittäjä ja keräkurmitsa. Eteläinen sarvipöllö oli kevään toinen muuttolintu Meri-Lapissa (8.2.), mutta LLY:n alueella sen sijaluvuksi tuli 119 (9.5.). Tunturikiuru puolestaan löytyi Kemistä tasan kuukausi myöhemmin kuin Rovaniemeltä, missä se yhytettiin 10.4.