Jarru päällä lintujen kevätmuutossa

kirjoittaja | 17.4.2023

Vaikka menneen viikon lintumuutto toi Lappiin kahdeksantoista keväälle uutta lajia, vaikuttaa siivekkäiden tulossa olevan kuin jarru päällä.

Inarin outo haarapääsky ensimmäisenä pääsiäispäivänä osoittautui juuri sellaiseksi pääskyksi, joka ei tehnyt kesää. Nopeana lentäjänä se on mitä ilmeisimmin palannut kauas tulosuuntaansa.

Västäräkitkin ovat vähissä, vaikka niitä on sentään kirjattu lähes neljäkymmentä yksilöä. Töyhtöhyypät ovat ehtineet napapiirin tuntumaan: Meri-Lapista on ilmoitettu menneeltä viikolta 166 yksilöä, muualta Lapista, lähinnä Rovaniemeltä ja Ylitorniolta 74.

Eniten uusia lajeja tavattiin keskiviikkona, 12.4.: uivelo, tunturikiuru, peukaloinen ja pajusirkku Meri-Lapissa, vuorihemppo Rovaniemellä.

Mekastavat naurulokit tuovat eloa kaupunkiympäristöihin, mutta toistaiseksi niiden määrä on ollut vähäinen.

Yksinäiset naurulokit yhytettiin 11.4. niin Keminmaan Isohaarasta kuin Pelkosenniemen Mullakkonivasta Kitisen varresta. Tämä kaupunkiympäristöjen keväinen ja kesäinen kirkuja on toistaiseksi ollut vähälukuinen. Voimakkaasti vähentyneestä selkälokista on yksi varma tieto Tornion Riukkajängän kaatopaikalta 13.4., jolloin paikalla oli kevään toistaiseksi suurin harmaalokkikertymä, 247 yksilöä.

Töyhtöhyypän (ensimmäiset Meri-Lapissa 7.4.) ja kapustarinnan (varhaisin Kemissä 8.4.) jälkeen kolmantena ja neljäntenä kahlaajalajina merkittiin muistiin lehtokurppa ja metsäviklo Kemissä 14. ja 15.4.

Vilkastuvan hanhimuuton enteitä olivat 25 merihanhen kerääntymä Kemissä 14.4. ja Lapin tämän kevään ensimmäinen metsähanhi Pelkosenniemen Arvosjoella 16.4. Kurkimuuton alkusoittoa ovat puolestaan olleet 11.4. lähtien tehdyt neljätoista havaintoa yhteensä kahdeksastatoista pitkäkoivesta.

Vaatimattoman sävykästä rautiaista ei moni tunne. Varhaiskeväällä se voi vierailla lintujen ruokintapaikalla.