Kirjosieppo kiiruhti Ivaloon asti

kirjoittaja | 8.5.2023

Pihapönttöjen kirjosieppo on odotetuimpia muuttolintujamme: menneellä viikolla kiireisin ehti Ivaloon. Muualta Lapista ilmoitettiin lisäksi neljä muuta pesäpöntöille ilmaantunutta koirasta.

Meri-Lapissa tavattiin vappuna kirjosiepon ohella törmä- ja räystäspääsky sekä sitruunavästäräkki. Viimeksi mainittu on itäinen laji, jolla on erillisesiintymiä kaukana varsinaisesta levinneisyysalueesta. Yhdeksi sellaiseksi on viime vuosina muodostunut Kemin Tuhka-allas Veitsiluodon tehdasalueen kupeessa.

Muita viime viikolla saapuneita, tuttuja kesälintuja olivat Sodankylän kaakkuripari 2.5., Keminmaan keltavästäräkki ja Kemin kalatiira 5.5., Kemin ja Ranuan pajulinnut seuraavana päivänä sekä Ranuan rantasipit lauantaina, 6.5.

Pikkukuovi havaittiin toukokuun toisena päivänä sekä Torniossa että Rovaniemellä. Sen paras pukutuntomerkki on päälaen raidoitus: kaksi leveää tummaa pitkittäisjuovaa (tässä näkyy vain toinen).

Lauantain valtakunnallinen Tornien taisto tuotti koleasta säästä huolimatta mahtavan havaintoaineiston. Kahdeksan tunnin yhtämittaisen lintutarkkailun tuloksena laskettiin mm. lähes 500 metsähanhea, 74 merihanhea ja muita tai määrittämättömiä hanhia 95. Kurkia oli liikkeellä vähän yli neljäsataa, kuoveja runsaat kaksisataa sekä sepelkyyhkyjä 268.

Tornien taiston erityistarkkailussa olivat laulujoutsenet. Niitä ynnättiin lintutorneista noin sata yksilöä, niistä puolet Pellojärveltä.

Päiväpetolintuja kirjattiin torneista toistakymmentä lajia, parhaina arosuo-, muutto- ja nuolihaukka. Eniten muutti piekanoita, joita nähtiin pelkästään Pellojärven Hannunrannan tornista kaksitoista.

Nopeasti lämpenevä sää saattelee Lappiin lähipäivinä suorastaan muuttolintusuman, niin että lintukevät alkaa maistua aidosti keväältä: linnunlaulua sekä sulavesissä, pelloilla ja pihoilla pyrähteleviä siivekkäitä.

Ensimmäiset mustakurkku-uikut kotiutuivat sunnuntaina, 7.5.