Ollessaan viime sunnuntaina, 11.6., Pisavaaran luonnonpuistossa Isopärin laella Niklas Haxberg huomasi taivaalla kaartelevan kotkamaisen hahmon, joka jonkin ajan kuluttua poistui liukulennossa luoteeseen.
Havaitsemiensa tuntomerkkien perusteella Haxberg määritti linnun tumman värimuodon pikkukotkaksi. Petolintukartoittajana hänellä on lupa liikkua tiukasti suojellussa luonnonpuistossa.
Jos BirdLife Suomen valtakunnallinen harvinaisuuskomitea hyväksyy havainnon, Lappi saa uuden lintulajin. Toistaiseksi Suomesta on tiedossa hyväksyttyjä pikkukotkahavaintoja noin kolmestakymmenestä eri yksilöstä.
Maamme ensimmäinen pikkukotka tavattiin Lappeenrannassa 15.4.1984, toinen ja kolmas 1993 Kuopiossa ja Virolahdella. Valtaosa tähänastisista hyväksytyistä havainnoista on Suomenlahden rannikon tuntumasta Haminasta Hankoon. Pisavaaraa lähinnä pikkukotka on nähty Limingassa toukokuun lopulla 2005.
Tämän kevätmuuttokauden ensimmäinen lapinuunilintu niin Lapista kuin koko maasta löytyi Kolarin Kurtakkojärven itäpäästä 8.6. Seuraavana päivänä se sai lauluseurakseen pikkusirkun!
Toistaiseksi vähälukuinen yölaulajakaarti on saanut täydennystä Rovaniemen Autin (6.6.) ja Tornion Nivanpään (7.6.) satakielistä sekä Tornion Yli-Raumon ruisrääkästä (10.6.).
Kultarinta, joka konsertoi pääosin päiväsaikaan ja on taidoltaan miltei viitakerttusen luokkaa, kuultiin jo edellisellä viikolla, 3.6., Rovaniemen Paavalniemessä. Kultarintaa kuullaan Lapissa harvakseltaan – tätä ennen viimeksi 2020 Ylitorniolla ja 2016 Simossa.
Jäämerelle suuntautuvan arktikan myötä Lapista voisi hyvällä onnella löytyä keväälle uusina lajeina vielä esimerkiksi sepelhanhi, isosirri tai leveäpyrstökihu…