Äärimmäisen uhanalaisia lintulajeja on nähty Lapissa

kirjoittaja | 23.5.2024

Suomen linnuston uhanalaisimmat ryhmät ovat hävinneet ja äärimmäisen uhanalaiset lajit. Ensiksi mainittuun kuuluu tuoreimmassa uhanalaisuusarvioinnissa vain kultasirkku, jälkimmäiseen kahdeksantoista lajia.

Näistä kahdeksastatoista kaksi tavattiin viime viikolla (13.-19.5.) Lapissa. Toinen oli rantakurvi, jonka havainto on uhanalaisuuden tähden salattu. Toinen pikkusirri, jonka Rovaniemellä nähdyt kaksi yksilöä lähes varmasti kuuluvat Pohjois-Venäjän tundran asukkeihin eivätkä oman maamme pikkuruiseen pesimäkantaan.

Tämän kevätmuuton aikana on aikaisemmin yhytetty äärimmäisen uhanalaisista vuorihemppo, haarahaukka, kiljukotka, suokukko, tunturikiuru ja punasotka. Toivoa siis on!

Menneen viikon uusien lajien lista selvästi pitempi kuin sitä edellisellä, hyvin kolealla viikolla. Ratakurvin ja pikkusirrin ohella kovan luokan lajeja olivat Rovaniemen Suksiaavalla 15.5. Jäämeren rantamille suunnistanut leveäpyrstökihu ja Simon Jokipäässä 18.5. peltoaukealle laskeutunut kattohaikara.

Muutamien aidon Lapin lintujen ensimmäiset havainnot tehtiin pesimäseutujen tuntumassa: alli Inarissa ja Utsjoella 14.5., samoin vesipääsky neljä päivää myöhemmin, kun taas tunturikihu löytyi vain Utsjoelta 15.5. Lapinkirvinen sentään tavoitettiin muuttomatkan varrelta Rovaniemeltä 19.5.

Myöhäiskevään hyönteissyöjälinnuista harmaasieppo ehti 14.5.Rovaniemelle, missä sirittäjä oli puolestaan äänessä kahdella eri taholla 19.5. Ruokokerttusen monipuolista lavertelua saatiin kuunnella 18.5. Keminmaassa.

Varpuslintujen pitkämatkaisimpiin muuttajiin kuuluva, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa talvehtiva punavarpunen kuultiin tänä keväänä ensimmäiseksi Pellossa.

 

Ensimmäiset muuttaneet tunturikihut nähdään useimmiten Ylä-Lapin pesimäseuduilla. – Kuva: Jorma Halonen.