Laulujoutsenen kevätmuutto alkoi poikkeuksellisen räväkästi viime perjantaina: Pellossa, Rovaniemellä ja Sodankylässä tehtiin seitsemän havaintoa ja suurimmissa parvissa oli viisi lintua!
Kemissä oli kuultu jo edellisen illan pimeältä taivaalta laulujoutsenen muuttoääniä, mutta näköhavaintoa ei saatu.
Kansallislintumme muuton alku oli Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueella harvinaisen myöhäinen, sillä vuodesta 2003 alkaen se on vain neljästi jäänyt vielä myöhäisemmäksi. Viidesti varhaisimmat tulijat ovat ehtineet Lappiin saman tilaston mukaan jo helmikuussa.
Niin laulujoutsenen kuin monen muun varhaiskevään muuttolinnun kohdalla talvehtineiden ja aidosti muuttaneiden erottaminen on usein vaikeaa. Tänä vuonna ei ollut, kun edellä kerrotut havainnot koskivat muuttolennossa olleita yksilöitä.
Perinteisesti ykkösmuuttaja oli taviokuurna: 17.1. Kittilässä ja 21.1. Torniossa. Tähän mennessä (19.3.) Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueella on tehty yli kaksisataa havaintoa yli 1 200 taviokuurnasta Utsjokea myöten. Meri-Lapin lukemat ovat tähän nähden vaatimattomia: kaksitoista havaintoa 64 yksilöstä.
Tammikuun lopussa tuli harmaalokki Tornioon (30.1.) ja isolepinkäinen Pelloon (31.1.). Helmikuun tulijoita olivat jo 1.2. kottarainen Kemissä, pulmunen (5.2.) ja ampuhaukka (11.2.) Torniossa sekä sinisorsa keskellä Rovaniemeä Ounaskoskessa 17.2.
Merikotkasta on toistaisseksi kaksi muuttohavaintoa LLY:n alueelta: 1.3. Rovaniemen Vanttauskoski ja 11.3. Posion Sirniö. Meri-Lapin merikotkahavainnot ovat vaikeasti tulkittavia lukuisien talvehtijoiden tähden.
Tornion Raumonjärven kulorastas oli poikkeuksellisen aikainen: 3.3.