Lintujen kevätmuutossa tunnustelun makua

kirjoittaja | 10.4.2024

Yksinäinen kurki kaarteli taivaalla Tervolassa maaliskuun viimeisenä päivänä. Edellisen päivän uusia muuttajia olivat naurulokki Isohaaran voimalaitoksen alapuolella ja isokoskelokoiras Inarin Sevettijärvellä.

Pitkäperjantaina hiirihaukka muutti luoteeseen Kemissä ja Rovaniemeltä löytyi kiuru. Se ei tosin ollut Lapin ensimmäinen, sillä sellainen ponnahti lentoon maantien pientareelta Torniossa kiirastorstaina.

Töyhtöhyyppätietoja on toistaiseksi vain muutama Meri-Lapista 28.3. alkaen.

Pääsiäisviikolla runsaimpia muuttajia olivat harmaalokki, pulmunen ja laulujoutsen, ensiksi mainittu lähinnä Meri-Lapissa, kaksi muuta eri puolilla Lappia.

Telkkä ja sepelkyyhky ovat hyviä esimerkkejä varhaiskevään muuton etenemisestä. Meri-Lapin varhaisin muuttotelkkä kirjattiin Keminmaan Lautiosaaresta 20.3., kun taas Lapin lintutieteellisen yhdistyksen (LLY) ykköshavainto tuli tasan viikkoa myöhemmin Rovaniemen Oikaraisesta. Meri-Lapin ensimmäinen sepelkyyhky puolestaan ilmaantui Kemin Syväkankaalle 22.3., kun LLY:n toistaiseksi ainoa yksilö saapui Sodankylän Vuotsoon 29.3.

Maaliskuun loppuun mennessä Lapin alueelle oli saapunut 24 eri muuttolintulajia, Meri-Lappiin 21 ja LLY:n alueelle viisitoista. Oheinen pylväsdiagrammi kertoo maaliskuun lopun muuttolintutilanteen 2021-24. Kahtena kylmänä viime keväänä lajimäärä on ollut edellisvuosia pienempi ja ero Meri-Lapin ja muun Lapin välillä suurempi.

Muuttolintutilanne maaliskuun lopussa vuosina 2021-24 (Xenus sininen, LLY oranssi pylväs).

 

 

Nopeana muuttajana sepelkyyhky on ehtinyt Vuotsoon asti.