Keskiviikkoaamun retki Inarin Mielikköjärven lintutornille 22.5. tuotti huiman yllätyksen paikallisille lintuharrastajille Roope Ruokoselle ja Eija Junttilalle: he kuulivat taivaalta helmipöllön puputusta muistuttavaa ääntä. Äänitallenteen perusteella laji varmistui Lapille uudeksi amerikantaivaanvuoheksi.
Laji on tavattu tätä ennen Keski-Suomessa Laukaan Vihtasillassa kolmena peräkkäisenä keväänä 2008-10 huhtikuun lopulta pitkälle toukokuuhun. Kesti aikansa, ennen kuin salaperäiset soidinäänet varmistuivat pohjoisamerikkalaisen taivaanvuohen aiheuttamiksi ja havainnot virallistettiin Linnut-vuosikirjassa 2010.
Inarin havainto vaatii vielä BirdLife Suomen rariteettikomitean (RK) hyväksynnän.
Inarin Juutuanvuonon rantamilta löytyi puolestaan 21.5. amerikantavi ja seuraavana päivänä sellainen ilmoitettiin Ylitornion Aavasaksalta. Nämä havainnot kuuluvat Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueharvinaisuuskomitean (ARK) tarkistettaviksi. Amerikantavista on menneiltä vuosilta yksi tieto Torniosta (2017) ja Rovaniemeltä (2020).
Harvinaisuuslinja alkoi jo maanantaina, 20.5., kun Tornion Taljasta nähtiin kaakkoon lentänyt jääkuikkalaji, joko amerikanjääkuikka tai jääkuikka. Tämän havainnon paikallinen ARK on jo ehtinyt hyväksyä.
Äärimmäisen uhanalaisista lintulajeistamme menneen viikon (20.-26.5.) tulokaslistalle pääsivät kiljuhanhi ja peltosirkku. Molemmat ovat käytännössä kadonneet Lapin pesimälajistosta, mutta sinnittelevät vielä. Kiljuhanhi ruokaili Ylitornion Kantomaanpään pelloilla 25.5. seitsemän metsähanhen ja yhden tundrahanhen seurassa. Peltosirkku onnistuttiin näkemään, kuulemaan ja valokuvaamaan samana päivänä saman kunnan Tengeliön Tolpissa.
Loppukevään tulijoista kirjattiin mm. keräkurmitsa, lehtokerttu ja pikkusirkku.