Tällä sivulla kerrotaan keväällä 2018 järjestettävän lintukurssin tapahtumista.
Kurssi on päättynyt. Päättäjäisiä vietettiin Salmijärven laavulla 6.6.2018. Vetäjät kiittävät kaikkia osallistujia ja mukana olleita ohjaajia! On ollut todella hauskaa työskennellä aktiivisen joukon kanssa!
Kurssin aikana katsotut valokuvat löytyvät >>täältä.
Erämessujen liput
Kurssilaisten kesken arvottiin 10 kpl pääsylippuja Erämessuille 3.5. luennon yhteydessä. Suurin osa voittajista olikin paikan päällä ja saivat lippunsa saman tien. Loput voittoliput toimitetaan voittajille.
Lokkimuuton tarkkailu 18.-22.4.
Jätkänkynttilän sillan sulalla päivystettiin kuusi eri jaksoa. Lokkeja liikkui jonkin verran, mutta ei kuitenkaan vielä isommissa määrissä. Niinpä varmaankin huhtikuun lopun tietämillä otetaan vielä yksi tai kaksi seurantakertaa.
Pöllöilta 4.4.
Pöllöilta järjestetään 4.4.2018 klo 18 alkaen. Kokoonnutaan Lapin AMK:n Borealissaliin Rantavitikalle, jossa perehdytään yleisimpiin pöllölajeihin. Noin klo 19 lähdetään pöllöjä kuuntelemaan. Kuljetuksia varten ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi, ilmoita myös onko sinulla auto käytössä ja montako kyytiläistä voit ottaa.
Jaetaan bensakulut retkeläisten kesken, joten varaa pari euroa taskuun.
Tilaisuus on luonnollisesti kaikille avoin, kuten lintuharrastuksen peruskurssikin.
Lintulaskennat
22.2. luennon yhteydessä puhuttiin lintulaskennoista. Kurssilaisilla on mahdollisuus osallistua Jukan ja Eskon mukana talvilintulaskentojen kevätjaksoon. Ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi. Eskon ryhmään jo ilmoittautuneille tiedoksi: lähtö Saarenkylän reitille SaNun talolta sunnuntaina 25.2. klo 9, kesto noin 3,5 – 4 tuntia. Myös Viirinkankaan reitille voi lähteä mukaan 4.3. – ilmoittaudu! Reitit ovat pituudeltaan n. 8-12 km, mutta halutessaan voi olla mukana myös lyhyemmän osan reitistä.
Perustietoa lintujen valokuvauksesta 13.2. klo 18-20 (Lapin AMK, Borealissali, Jokiväylä 11, Rovaniemi)
Käymme läpi parin tunnin aikana asioita lintukuvauksen perusteista. Käsitellään valotusta ja kuvan sommittelua, sekä hitusen verran laitteita ja kuvankäsittelyä. Tavoitteena on antaa osallistujille ihan perustietoja valokuvausharrastuksen aloittamiseen – jatkokurssin voi käydä sitten vaikka kansalaisopistolla!
Omaa kameraa tai aiempaa kuvauskokemusta et tarvitse – mutta ei niistä haittaakaan ole kummastakaan!
Ilmoittaudu Eskolle sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai WhatsAppilla.
Lintujen parinmuodostus ja pariuskollisuus
31.1. tilaisuudessa oli puhetta myös lintujen parinmuodostuksesta ja pariuskollisuudesta. Pesimäbiologiasta löytyy artikkeli vaikkapa >>linnunpontto.com:ista.
Lintujen nimistä
31.1. keskusteltiin lintujen nimistä ja niiden muodostumisesta. Kurssilaisista Heidi jo lähettikin >>linkin artikkeliin, josta löytyy mielenkiintoista asiaa aiheesta.
Muutama kirjakin löytyy:
>> Jukka Hintikka: Suomen lintujen nimet, merkitys ja alkuperä
>> Kaisa Häkkinen: Linnun nimi
Kirjoja voi kysellä kirjakaupasta tai lainaksi kirjastosta.
31.1. käsiteltiin 10 lajia
Kurssin toinen luento- ja keskustelutilaisuus järjestettiin 31.1. Rantavitikalla Lapin Ammattikorkeakoulun Borealis-salissa. Paikalla oli jälleen yli sata kurssilaista eikä kenenkään tarvinnut tällä kertaa seisoskella tuulikaapissa, kun kaikki mahtuivat istumaan tilavaan auditorioon!
Aluksi kerrattiin hieman kurssin tapahtumia ja ensimmäisellä kerralla käsiteltyjä lajeja. Pääosa ajasta käytettiin 10 uuteen lajiin tutustumiseen. Tilaisuudessa näytetyt kuvat löytyvät >>kurssin kuvasivulta.
Pihabongauksessa kolme kokoontumista
Lintukurssin ohjelmassa oli kolme opastettua laskentaa viikonlopun 27.-28.1. aikana: Ounasvaara, Tavivaara ja Jätkänpuisto. Yhteensä kurssilaisia osallistui niihin reilu kolmekymmentä – ja paljon porukasta varmaankin omilla bongauspaikoillaan.
Kullakin paikalla löytyi lintulajeja, vaihtelu oli välillä 7-11. Ounasvaara oli kaikkein rikkain lajimäärältään, siellä nähtiin hieman harvemmin tavattavia lajejakin, kuten pähkinähakki, puukiipijä ja töyhtötiainen. Tavivaarassa taas yksilömäärä havaituista lajeista oli suurin.
Kolmella erilaisella paikalla saatiin mukavasti matkaan hieman erilaista lajistoakin, ja erilaisia ympäristöjä.
Luento- ja keskustelutilaisuus 31.1. klo 18-20
Ensimmäistä kertaa kokoonnutaan Rantavitikalla Lapin Ammattikorkeakoulun kampuksella. Koska Tiroli-sali Rovakadulla kävi pieneksi kurssin väelle, tarvittiin isompi sali, ja sellainen järjestyi. Borealissaliin Jokiväylä 11:ssä mahtuu 230 ihmistä istumaan. >> Kartta
Tässä toisessa yhteistapahtumassa kertaamme hieman tähänastista ja katsotaan pikkasen jatkoa, mutta ennen kaikkea jatketaan tutustumista Lapin talvilintuihin kuvien, äänten ja keskusteluiden kautta.
Lintukurssi osallistuu Pihabongaukseen 27.-28.1.
Lintuharrastuksen peruskurssi osallistuu myös Pihabongaukseen 27.-28.1. Etukäteistehtävä: käy tutustumassa tapahtuman sisältöön BirdLifen sivulla >>Pihabongaus.
Osallistumisvaihtoehtoja on useita:
- Ohjatut havainnoinnit. Ismo tai Esko päivystää paikalla alla mainittuna aikana, kurssilaiset voivat käydä oman aikataulunsa mukaan. Paikat:
- lauantaina 27.1. klo 10-12 Ounasvaaralla. Tarkempi paikka Hiihtomajantien varrella Urheiluopiston ja hotellin välillä oleva parkkipaikka, josta pääsee hiihtoladulle ja talvikävelyreitille. >>Kartta
- sunnuntaina 28.1. klo 10-11 Tavivaaran kappelilla huoltorakennuksen puolella. >>Kartta
- sunnuntaina 28.1. klo 11-13 Jätkänpuistossa Lainaankadun päässä. >>Kartta
- yhteishavainnointi osallistujien paikoilla, vaikkapa ruokinnoilla. Ilmoita Eskolle sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai WhatsAppilla, mikäli voit järjestää tarkkailupaikan. Ilmoita myös, montako henkilöä maksimissaan voit ottaa mukaan tarkkailuun. Lähtökohta on, että tapahtuma on ulkosalla!
- omatoiminen havainnointi juuri siellä, missä olet, ja silloin, kun sinulle sopii – kuitenkin viikonlopun 27.-28.1. aikana!
Lapin Ammattikorkeakoulu tarjoaa tilat kurssille
Kurssin osallistujamäärä kasvoi niin suureksi, että koko ryhmä ei mahdu Tiroli-saliin, jota alun perin suunniteltiin yhteistilaisuuksien pitopaikaksi.
Lapin Ammattikorkeakoulu lähti hienosti mukaan yhteistyöhön kurssin kanssa, ja tarjoaa auditoriotilat Rantavitikan kampukselta kurssin käyttöön. Kurssin vetäjät ja osallistujat esittävät suurimmat kiitokset AMKille!
Ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta ovat luonnollisesti tervetulleita kaikkiin kurssin tapahtumiin mukaan.
Tiira-järjestelmän käyttökoulutus 23.1.
Tiira-järjestelmä on BirdLifen ylläpitämä tietokanta, johon voidaan kirjata lintuhavaintoja. Tiiran kirjausten perusteella tehdään monenlaisia tietohakuja mm. tutkimus- ja suojelutyötä varten. Sitä voi pitää myös henkilökohtaisena havaintopäiväkirjana.
Käyttökoulutuksessa käydään läpi järjestelmän peruskäyttö ja merkintöjen sisältöjä.
Koulutus järjestetään Tiroli-salissa Rovaniemellä kahdessa ryhmässä 23.1. klo 17 ja 18.30. Koulutus kestänee noin tunnin.
Ilmoittaudu sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai Eskon WhatsAppiin, puh. 040 5432 045. Ilmoita myös kumpaan ryhmään mieluummin haluaisit. HUOM! Älä käytä kurssin WhatsApp -ryhmää ilmoittautumisiin ja poissaoloilmoituksiin, koska ne viestit menevät kaikille ryhmän jäsenille ja täyttävät ”turhaan” ryhmän viestitilaa.
Ota oma läppäri tai mobiililaite mukaan, jos sellainen on. Tilassa on langaton vierasverkko saatavilla.
Tiira-järjestelmä löytyy verkko-osoitteesta tiira.fi.
Ylikylän retki 14.1.
Retkelle osallistui kaikkiaan 54 henkilöä neljässä eri ryhmässä. Kolmen kilometrin lenkki Ylikylän koululta kierrettiin varsinkin iltapäivällä melkoisessa tuulessa ja puista lentäviä lumipaakkuja väistelleen, joten ihan paras mahdollinen havaintosää ei ollut – koskapa se linturetkellä on!
Havaittiin, että marjalinnut alkavat vähetä, vaikka toki tilhiä ja räkättirastaita nähtiin. Ylikylän koulun pihallakin näyttää yksi räksä pitävän talvireviiriä.
Urpiaisia oli mukavia parvia, ja liki kaikissa ryhmissä päästiin tätä veikeää oksistossa kieppujaa seuraamaan aikalailla lähietäisyydeltäkin. Viherpeippoja ja punatulkkuja oli myös mukavasti. Talitinttejä oli varsinkin ruokintapaikoilla – muut tiaiset sen sijaan loistivat lähinnä poissaolollaan.
Keltasirkkukin matkan varrelta löydettiin ainakin yhden ryhmän silmiin. Ja variksia sekä harakoita tietenkin jokunen. Jokunen laji saattoi vielä unohtua, mutta kirjataan kun muistetaan!
Kiitos Jukalle ruokintapaikan esittelystä!
Kurssin Whatsapp -ryhmä
Kurssille on perustettu Whatsapp -ryhmä. Siinä on toistaiseksi muutama jäsen, sellaisia, jotka ovat ilmaisseet halunsa viestintään Whatsappin kautta.
Tietosuojasyistä ryhmään ei liitetä ketään ilman omaa pyyntöä. Mikäli haluat Whatsapp -viestejä, ilmoita siitä sähköpostilla sihteeri(at)lly.fi tai Whatsappilla Eskolle ( 040 5432 045).
Kurssin tiedottamisen keskus on verkkosivu lly.fi. Lisäksi viestitään sähköpostilla ja Facebookissa. Whatsapp on näppärä nopeaan viestintään, silloin kun tulee pikaisia muutoksia asioihin tai muuta nopeaa ilmoitettavaa.
Marjalinturetki ja ruokintaseuranta 14.1.
Kurssi jatkuu sunnuntaina 14.1. ruokintaseurannalla ja pikku kävelyretkellä. Ne tehdään pienryhmissä.
Retkeä varten kurssiryhmä jaetaan neljään osaan. Ensimmäinen jako tehdään ihan suoraan aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Tämä siitä syystä, että saadaan nopeasti ryhmät kasaan. Katso >> Ryhmäjako.
Jos jostain syystä tarvitaan muutoksia ryhmäjakoon, se on kyllä mahdollista. Jos vaihdat ryhmää, ilmoitathan siitä sähköpostilla sihteeri@lly.fi – pyritään pitämään ryhmät mahdollisimman saman kokoisina.
Lähtöpaikka on >>Ylikylän koulun pihalla, jossa on myös autoille parkkipaikkoja. Siitä käydään kävellen Kittiläntien toisella puolella lenkki, jonka puolivälissä seurataan piharuokinnan tapahtumia Simulan Jukan pihamaalla. Lenkille tulee mittaa n. 3 km, ja aikaa lenkkiin on tarkoitus käyttää n. 1,5 tuntia. Katso >>reitti.
Ryhmien lähtöajat Ylikylästä ovat klo 10, 11, 12 ja 13.
Liikuntaesteisille voidaan järjestää parkkipaikka Jukan pihalta, joten retkellä voi osallistua myös pelkästään ruokintapaikan seurantaan. Ilmoita Eskolle sähköpostilla sihteeri@lly.fi, mikäli tarvitset parkkipaikan ruokinnan läheltä.
Reitiltä löytynee tavallisimpia ruokintapaikan lajeja ja marjalintuja, mutta eipä tiedä, vaikka havaintovihkoon kirjattaisiin myös turkinkyyhky!
Lintuharrastuksen peruskurssi käynnistyi räväkästi
Ensimmäisellä jaksolla Rovaniemen Tiroli-salissa oli paikalla 105 osallistujaa! Kaikkiaan kurssille nyt ilmoittautunut 123 henkilöä. Seuraaviin tapahtumiin pitää varata isompi tila!
Ensimmäisen tilaisuuden materiaali: >>Lintuharrastuksen peruskurssi 2018 (pdf)
Lintuharrastuksen peruskurssi alkaa 11.1.2018
Kurssilla tutustutaan tavallisimpiin Lapin lintuihin. Kurssi kestää tammikuusta kesän korvalle touko-kesäkuulle. Kurssin sisältö rakennetaan kevään edetessä osallistujien toiveiden mukaan. Kurssin aikana järjestetään tapahtumia sekä sisätiloissa että ulkona luonnossa.
Ikärajoituksia ei ole, eikä vaatimuksia aiemmasta lintuharrastuksen kokemuksesta – tai kokemattomuudesta!
Kurssi aloitetaan Tiroli-salilla torstaina 11.1.2018 klo 18. Avaustilaisuudessa rakennetaan kurssikokonaisuutta mm listaamalla toiveita kurssin kulusta sekä rakentamalla yhteydenpitokäytäntöjä.
Voit ilmoittautua sähköpostilla sihteeri@lly.fi tai puheenjohtaja@lly.fi. Voit jo ilmoittautumisen yhteydessä esittää toiveitasi kurssin suhteen.
Kurssi on maksuton eikä ilmoittautuminen sido osallistumaan koko kevääksi. Myös kesken kevään voi tulla kurssille mukaan.
Kurssin vetäjinä toimivat Ismo Kreivi ja Esko Nevala.