BirdLife Suomen vuoden laji 2018 punasotka

BirdLife Suomi on valinnut tämän vuotisen erityistarkkailun kohteeksi parina viime vuosikymmenenä dramaattisesti vähentyneen punasotkan. Tämän kesän aikana on tarkoitus selvittää lajin tämän hetkinen pesimäkanta Suomessa.

Punasotkahan on laji, joka ei lappilaisia harrastajia pahemmin ”rasita”. Sehän on Lapissa hyvin vähälukuinen, luokiteltavissa jopa jonkinlaiseksi pikku harvinaisuudeksi. Vuosittain niitä kuitenkin täälläkin nähdään ja onpa lajin pesintäkin varmistettu kerran LLY:n alueella, Kemijärven jätevesijärvellä vuonna 2016!

Toukokuu on tyypillisesti aikaa, jolloin punasotkia Lappiin eksyy ilmeisesti muuttavien tukkasotkien mukana. Monesti parvissa on mukana vain yksittäisiä punasotkia, mutta joskus on nähty yllättävänkin suuria määriä. Tiettävästi suurin LLY:n alueella havaittu punasotkaparvi on Pellojärvellä 10.5.1983 havaittu 12k1n.

Tämän kevään ensimmäiset punasotkat on jo Lapissa nähty ja kesäisen lämpimiksi äityneet säät saattavat tänä keväänä lennättää niitä tänne normaalia enemmän, joten lintuvesillä kannattaa olla tarkkana! Kaikki punasotkahavainnot tulee tallentaa Tiiraan ja olisi tietenkin ensiarvoisen tärkeää, että samalla myös ne muut, ”vähempiarvoiset” vesilinnut laskettaisiin ja havainnot tallennettaisiin Tiiraan.

Punasotkalla koirasvoittoisuus on suurempi kuin millään muulla suomalaisella vesilinnulla. Lapissa havaituista punasotkista reilut 80% on ollut koiraita. Jos jossain sopivalla paikalla näkyy myös naaras, kannattaa tilannetta seurata tarkemmin. Punasotkan pesiminen on todistettavasti mahdollista Lapissakin

BirdLife Suomen sivuilta: https://www.birdlife.fi/suojelu/lajit/vuoden-linnut/punasotka/ löytyy runsaasti tietoa punasotkasta ja myös kartta, josta näkee missä niitä on viimeisen reilun vuosikymmenen aikana nähty. Monet kartan kohteista ovat muutenkin erinomaisia lintuvesiä, joilla kannattaa retkeillä ja vaikka punasotkia ei löytyisikään, niin aivan varmasti jotain muuta laskemisen ja Tiiraan tallentamisen arvoista löytyy!

LLY:n alueen punasotkakatsauksen kokoaa Jukka Simula.