Tämän sivun lopusta löydät ohjeet, miten pääset mukaan kirjoittamaan kirjosiepon tarinaa vuodelta 2018.
KIRJOSIEPON KESÄ 2018
Runsaasti lunta, kevään tulo hidastelee – ainakin viimeisten kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna. Vanhempien aikojen keskiarvoissa mennään aika lailla samoissa päivämäärissä kuin nytkin.
Vapulta alkaa lämpenemään, äitienpäiväviikolla lämpömittari viisaroi jo parinkymmenen asteen lukemia, aurinko paistaa.
Ensimmäiset kirjosiepot saapuivat kohta vapun jälkeen. Aivan ensimmäinen havainto koiraslinnusta saatiin Rovaniemen Vennivaarasta, kun Hannu Mällisen kotipihalla esittäytyi herra Kirjosieppo 3.5. illansuussa.
Pellossa Sirpa Kokkonen huomasi koiraan tarkastelevan pönttöä 5.5. Parin päivän päästä myös naaras oli jo mukana pönttöjen tarkastelussa!
6.5. kirjosieppoja sitten ryöpsähti jo eri puolille Lappia Sallaa myöten. 8.5. havaintoja löytyy jo Inaristakin. Utsjoen ensimmäinen havainto kirjattiin 9.5. Niinpä voidaan sanoa, että kirjosieppo valloitti koko Lapin kuudessa päivässä.
Kaiken kaikkiaan kirjosiepoista kirjattiin 408 havaintoa 826 yksilöstä kesän aikana. Syysmuutto painottui elokuulle. Viimeisin kirjattu havainto tehtiin Ivalon Mellanaavalla elokuun viimeisenä päivänä.
Kiitokset kaikille havaintoja tehneille ja kirjanneille sekä juttuja, kuvia ja videoita lähettäneille!
Tolosen ensimmäisen kirjosiepon vuodelle 2018 kuvasi Konsta Poikela 11.5.2018.
———————————————————
Su 13.5 mökkireissu Olkkajärvelle. Kirjosieppouros viserteli kutsuvasti pönttöpuissa. Metsäkirvinen lauloi, talitiainen pönttöpuussa ja kauempana kalalokin ja palokärjen laulelua tai pikemminkin rääkymistä. Heinäsorsia ja Telkkiä. Vanha kunnon Laulujoutsen pari.
Mennessä lensi koppelo auton editse tien poikki. Olihan sitä muutakin laulelua vaan nämä tunnistin. Kirjosieppo, joka kesäinen vieras, toivottavasti löytyy kaveri.
Ari Geselle
———————————————————
Kirjosieppokoiras ilmestyi pihapiiriimme Nivankylään 14.5.18.
Kierteli eri pönttöjen luona laulamassa, välillä lauloi koivun latvuksessa. 15. ja 16. 5. edelleen yksinäinen koiras laulelee pihapuissa.
Teija Rauhala
———————————————————
Olkkajärvi, Pikkuniemi 18.5
Perjantaina menin mökille. Kirjosieppokoiras lauloi sydämmensä kyllyydestä, naarasta ei vaan vielä näkynyt, Lauantai aamu, livertely jatkuu, kahta pönttöä se vartioi, ei vaan vieläkään tyttöä näkynyt.Pälokärki rummutti kaukana salolla, olisiko silläkin lemmen tuskia. Aamulla käki kukkui kolme kertaa kolme kertaa. Ei pitkää ikää luvannut. Niin tulihan niitä isoja Ahvenen körmyjä muutamia. Pois tullessa iso haukka lensi auton editse saalis kynsissään, näkyi vain valkoinen peräsin, olisiko se nyt se Piekana. Voisiko olla jo poikasien ruokintaa.
Rantasipiä, Joutsenta ja muuta. Vaan tuossa tärkeimmät.
Ari Geselle
———————————————————
Nivankylä 25.5.
Yksinäinen kirjosieppokoiras laulaa sinnikkäästi pihapiirissä Nivankylässä, yötä päivää. Puolisoa ei näy ei kuulu. Käy välillä kurkkaamassa pönttöön ja pyrähtää sitten ruuan perään.
Ruokinta on lopetettu ja automaatit poistettu jo aika päiviä sitten, mutta vielä käy kolme punatulkkua ja muutama vihervarpunen säännöllisesti ruokailemassa tutulla paikalla.
Teija Rauhala
———————————————————
Hietajoki 6.6.2018, Enontekiö
Muutaman metrin kämpän ikkunasta on ollut vuosia linnunpönttö. Nyt pitkästä aikaa kirjosieppo koiras lenteli pönttöön ja naaras istui oksalla. Ulkona kova pohjoistuuli, lämpötila + 3 astetta ja välillä raekuuroja.
Telkän pöntöstä lähti telkkä.
Aikamoisia selviytyjiä arktisella alueella.
Sirpa Mikkola
———————————————————
Muonio, Putaanranta 10.6.2018
Koiras alkoi laulaa 31.5. ja naaras ilmestyi 6.6. Nyt pesänrakennuspuuhissa.
Kerttu Laurila
———————————————————
Pello, Unhola 10.6.2018
Ruokkivat poikasia pönttöön.
Jari Lehti
———————————————————
Ylitornio, Jolanki 15.6.2018
Kolme pesivää naarasta, sekä ainakin 2 koirasta. Kahdessa pöntössä juuri kuoriutuneet poikaset ja yhdessä kuusi munaa. Rengastin yhden naaraan.
Markku Sirkka
———————————————————
Pello, Sirkkakoski, 16.6.2018
Kaksi pariskuntaa, poikueet 7+7. Toinen poikue rengastusikäinen.
Tomi Rautio
———————————————————
Rovaniemi, Katajatie 17.6.2018
Katsoi pöntön reijästä ulos.
Jarno Luiro
———————————————————
Pello, Konttajärvi 18.6.2018
Kahteen pönttöön vievät evästä. Kolmas on vielä vähän ”arvoitus”.
Minna Kaan
———————————————————
Hetta 21.6.2018
Hetan raitilla saattaa noin 5 km matkalla olla lähes kymmenen laulavaa kirjosieppoa.
Täälläkin tuntuu siltä, että koiraat vain laulavat kaiket päivät. Toki osalla voi olla puolisokin. Meillä on koiras laulanut jo viikkoja.
Häätipä ensin sinitiaiset pois pöntöstä, vaan ei ole löytänyt puolisoa.
Timo J. Leppänen
———————————————————
Pello, Ahjola 21.6.2018
Emot sekä hyvin kehittynyt poikanen ja tosi rääpäle toinen. Viikko sitten oli pöntön pohja täynnä poikasia, mitä lie sattunut?
Markku Sirkka
———————————————————
Hetta 22.6.2018
Heikolta tosiaan näyttää Hetan kirjosieppotilanne, kuten valitettavasti lähes kaikkien muidenkin muuttolintujen.
Omalla pönttöalueellani kirjosieppoja on viimeisen 12 vuoden aikana pesinyt 11-33 paria/vuosi. Tällä hetkellä pesiä on 4 kpl! Toki on mahdollista, että joku myöhäinen pari vielä aloittaa pesintänsä, mutta joka tapauksessa vähissä siepot ovat. Harmaasieppoa minulla ei Enontekiöllä taida olla edes ”vuodarina”. Erityisen surulliseksi kirjosiepon tilanteen tekee juuri se, että laulavia koiraita alueella on kuitenkin ainakin 9, eli enemmän kuin toinen puoli koiraista näyttää jäävän parittomiksi. Koiraat varasivat pönttönsä jo kuukausi sitten ja ovat siitä lähtien laulaneet ahkerasti aamusta iltaan, mutta puolisoa ei vaan löydy.
Mistä naaraiden vähyys sitten johtuu? Miksi naaraiden kuolleisuus on ilmeisesti ollut selvästi suurempaa kuin koiraiden? Voiko olla niin, että viimevuoden heinäkuisissa räntäsateissa täydelliseen katastrofiin päättynyt taistelu poikasten hengissä pitämiseksi, olisi rasittanut myös naaraita niin paljon, että niidenkin kuolleisuus kasvoi?
Jukka Simula
———————————————————
Rovaniemi 23.6.2018
Kirjosieppopoika vieraillut useampaan otteeseen pihapiirissä, laulanutkin toukokuun lopussa muutamana päivänä. Vaan eipä ole neitoa näkynyt pojalle kaveriksi. Talitiainen on saanut pitää pihapöntön ja kasvattaa siellä kaikessa rauhassa pesuettaan.
Esko Nevala
———————————————————
Enontekiö, Hietajoki, 23.6.2018
———————————————————
Kivitaipale 30.6.2018
Sain lapsiltani linnunpöntön joululahjaksi 2016. Keväällä 2017 laitoin pöntön puuhun ja virittelin kameran. Pönttöä kävi kirjosieppopariskunta katsastamassa, mutta eivät vielä hyväksyneet kodikseen. Joitakin kuvia otin tästä pariskunnasta.
Nyt sitten keväällä 2018 pöntön hyväksyi pariskunta, joka tomerasti alkoi laittaa pönttöä asumiskuntoon.
Eräänä aamuna pesässä oli yksi muna. Sen jälkeen munia alkoi ilmestyä lähes joka aamu uusia niin, että munien määrä kasvoi seitsemään.
Poikasia kuoriutui myös seitsemän, jotka kaikki lähtivät pöntöstä.
Valitettavasti en ole voinut seurata pöntön tapahtumia niin paljoa, kuin tarve olisi ollut. Esimerkiksi öiseen aikaan, kun poikaset kuoriutuivat ja pääosa asukkaista poistui pöntöstä. Työni on ollut rajoittavana tekijänä.
Nyt, kun pönttö on tyhjä, kiitin sieppojen puolesta lapsiani tästä joululahjasta. Ainakin seitsemän kirjosieppoa sai tänä keväänä mahdollisuuden tämän pöntön avulla. Lapsenlapsillani on myös ollut tarjolla seurattavaa. He ovat usein pyytäneet päästä katsomaan poikasia.
Ari Koskenniska
Arin kirjosieppoperheen vaiheita kesän aikana voi seurata näistä videoista:
———————————————————
Enontekiö Sotkaniva 12.7.2018
Kirjosieppopariskunnan pesintä on onnistunut hyvin. Pönttö on nyt tyhjä ja 4 poikasta pihalla. Äsken 2 kuukkelia lensi pihalle ja kirjosieppo koiras alkoi hätyyttelemään kuukkelia, joka yritti juoda sadevesiastiasta. Poikaset piipittivät lähipuissa.
Sirpa Mikkola
———————————————————
Nivankylä 16.7.2018
Ei onnistunut kirjosiepon pesintä pihapiirissämme. Pihaan ilmestyi kesäkuussa toinenkin koiras laulelemaan. Välillä ottivat yhteen reviireistä. Nyt hiljaista sieppojen osalta.
Talitiaisen pesintää pääsin seuraamaan keittiön ikkunasta. Poikaset lähtivät pesästä juhannuksen aikaan.
Teija Rauhala
———————————————————
Hetta 22.7.2018
Pönttöalueellani on vuosina 2007-2017, jolloin pönttöjen määrä on ollut vakio, pesinyt vuosittain 11-33 paria kirjosieppoja. Tänä vuonna pesiviä pareja oli vain 4. Erinomaisen suotuisan kesän ansiosta pesimämenestys oli kuitenkin poikkeuksellisen hyvä. Pesiin munittiin yhteensä 23 munaa, jotka kaikki tuottivat lentopoikasen, eli poikastuotto oli 5,75 poikasta/aloitettu pesintä. Vuosina 2007-2016 poikastuotto vaihteli 2,1-4,9:n välillä. Varsinainen pohjanoteeraus oli viime kesä, jolloin kaikki 11 pesää tuhoutui armottoman arktisen kylmänpurkauksen sattuessa juuri pienten poikasten aikaan.
Jukka Simula
———————————————————
Tule mukaan Kirjosiepon Kesään!
Lapin Lintutieteellisen Yhdistyksen vuoden 2018 lintu on kirjosieppo. Se on tuttu pihapiirinkin lintu, pesii mielellään pöntöissä ja kilpailee niistä esimerkiksi tiaisten kanssa.
Seuraamme kirjosieppojen touhuja Lapissa koko kesän ja syksyn 2018, aina siihen saakka, kun viimeisetkin viivyttelijät on saateltu muuttomatkalle. Seurannan vastuuhenkilönä toimii Esko Nevala.
Ensimmäiset kirjosiepot saapuvat yleensä huhtikuun puolivälin jälkeen, yleisimmin havaintoja tehdään kuitenkin toukokuun aikana. Syksypuolella syyskuun havainnot alkavat olla aikalailla harvalukuisia, kannattaa siis kirjata havainnot elokuun puolivälistä eteenpäin erityisen tarkasti.
Jokainen lintuharrastaja voi tuoda oman panoksensa kirjosiepposeurantaan. Seuranta tapahtuu kirjaamalla ja ilmoittamalla seuraavia asioita:
- kirjaa kaikki kirjosieppohavaintosi Tiiraan. Jos vaikkapa pihapiiriisi tai muuhun sellaiselle paikalle, jota voit seurata pidempään, ilmaantuu kirjosieppo, tee siitä havainto Tiiraan ja lisää havaintoosi uusia huomioita pitkien kesää ja syksyä. Esimerkiksi vaikka kerran viikossa merkintä päivämäärästä, jolloin lintu on vielä havaittu.
- kirjaa erityisesti tilanteen muutokset: ensimmäinen havainto, laulava koiras, naaraan ilmaantuminen, pesän rakennus, ruokinta ja poikasten äänet, pesästä lähteminen jne
- jos suinkin mahdollista, osallistu myös Luonnontieteellisen Keskusmuseon (LUOMUS) pesäkorttitutkimukseen. >>Ohjeet
- voit lähettää tilannepäivityksiä myös sähköpostilla Eskolle osoitteeseen sihteeri@lly.fi. Niistä kerätään tarinaa verkkosivulle otsikolla ”Kirjosiepon Kesä 2018”
- voit myös lähettää vapaamuotoisia lyhyitä tarinoita ja sattumuksia kirjosieppoon liittyen, niitä julkaistaan myös
- jos onnistut nappaamaan linnusta tai linnuista mukavan kuvan, voit lähettää myös sen
- erittäin tärkeää on myös kirjata viimeisin tänä vuonna tekemäsi havainto lajista Tiiraan
Nikkaroijathan tietysti rakentavat yhden tai useammankin pöntön kirjosiepolle, vaikkapa >>BirdLifen ohjeiden mukaan. Huomaathan, että kun rakennat pönttöön kannen, joka on helppo avata, niin voit tarkkailla linnun pesintää ja laskea poikasmääriä. Kirjosieppo ei häiriinny pöntön kannen aukaisusta. Ja jos taitoa ja kiinnostusta riittää, niin voihan pönttöön laittaa myös valvontakameran! Tuohon en kyllä valitettavasti osaa tarkempaa ohjetta antaa, mutta eiköhän verkosta etsimällä jotain löydy.
Alla muutama kuva lajista tunnistamisen helpottamiseksi. Tule mukaan Kirjosiepon Kesään!