Huhtikuun loppu ja vapun tienoo ovat Lapissa kevään parasta aikaa tarkkailla muuttolennossa liihottavia isoja lintuja: hanhia ja joutsenia, kurkia ja päiväpetolintuja. Vilkkaimpina hetkinä muuttoparvien ohilennot antavat hyvin vahvasti keväältä maistuvia elämyksiä. Toisina päivinä muutontarkkailija (eli lintuslangilla staijari) saa sisämaassa tuijotella melko pitkään tyhjää taivasta ennenkuin kiikariin löytyy taivaanrannasta jotain muistiinpantavaa havaintovihkoon. Otollisin tilanne seurannalle yleensä syntyy, kun sää kaunistuu ja tuulet kääntyvät etelän puolelle päättäen koleamman sääjakson, joka on padonnut muuttolintuja levähdysalueille.
Muutontarkkailu on yhdistyksemme alueella jokseenkin vähän harrastettu laji. Eräs syy on, ettei alueellamme ole yhtä selkeitä muuttovirtaa johtavia linjoja kuin merenrannikko vaan muutto menee leveänä rintamana Lapin lävitse. Yhden tai kahden harrastajan miehittämistä asemista havainnoimalla ei paljoa pystytä sanomaan muuton suuremmista kuvioista. Käsitykset niin pääreiteistä kuin läpimuuttavien yksilöiden määrästä ovat hajanaiseen ja liian vähäiseen tarkkailuun perustuvan tiedon varassa. Tähän voidaan saada muutos, kun menemme havainnoimaan muuttoa yhtä aikaa, parhaina päivinä ja mahdollisimman kattavasti levitetyistä tarkkailupaikoista. Tietenkin havainnoida saa ja pitää milloin vain, jatkuvasti ja myös huonommissa olosuhteissa, mutta olisi hienoa toteuttaa yhteinen ponnistus parina sellaisena päivänä, kun muuton huippua on odotettavissa ja porukan on järkevää nähdä vaivaa kulkemisessa ja levittäytymisessä tarkkailupisteisiin.
Tänä keväänä ns. perinteinen huhtikuun yhteishavainnointipäivä korvataan enemmän tilanteen mukaan sovittavalla yhteistarkkailulla. Havainnointikohteina ovat kaikki lajit, mutta nostaisin isoista linnuista esille hanhet, jonka läpimuuton pääosa on käsitykseni mukaan Lapissa (tai Ruijassa) pesivää taigametsähanhikantaa. Metsähanhi on vaarantunut laji, jonka muuttavia yksilömääriä olisi järkevää seurata jatkuvasti. Lupauksia herättää jo kolme vuotta kestänyt rauhoitus metsästykseltä, mikä toivottavasti johtaa aiempia isompiin muuttoparviin. Metsähanhen muuton seurannan merkityksestä on puhuttu vuosia harrastajien kesken, joten eiköhän ole aika tehdä asialle jotain! Metsureiden lisäksi selvittämistä olisi siinäkin, minkä reitin ottavat Liminganlahdella massoittain levähtävät lyhytnokkahanhet, joiden oletetaan suuntaavan Huippuvuorille.
Hanhien (sisältäen kaikki lajit ja määrittämättömät) suurin Tiiraan kirjattu LLY:n keväinen päivämuuttosumma on 30.4.2009 yhteensä 674 muuttavaa lintua, jotka laskettiin ainoastaan 3 eri pisteestä. 11 parasta tallennettua kevätmuuttopäivää ovat väliltä 24.4–5.5. ja mediaanipäivä näistä 29.4. viime vuodelta.
Hanhet ovat lisäksi siitä kiitollinen muutontarkkailukohde, että ne muuttavat aamulla ja aamupäivällä, kyseisen päivän muutto on ynnätty kohtuullisen lyhyessä ajassa. Petolintujen ja etenkin kurkien parissa päivät voivat venähtää kovin pitkälle iltapäivään. Samaa havaintopaikkojen ja havainnoitsijoiden verkostoa meidän toki kannattaa hyödyntää innon riittäessä myös näiden lajien staijaamisessa.
Ehdotan, että ennen muuttoryntäystä teemme yhteysverkoston, jonka kautta jokainen halukas harrastaja pysyy muutonseurannan yhteistyöstä ajan tasalla, selvitämme ketkä haluavat & voivat missäkin paikoissa tarkkailla ja millaisella menettelyllä ennustamme päivät, joihin panostetaan. Ja huhtikuun lopussa lyödään sitten Tiiraan joltakin muuttoaamulta isommat lukemat kuin tuo 674 hanhea!
Mukaan haluavat ottakaa yhteyttä,
havaintovastaava@lly.fi
tai
050 547 1895 / Antti R. / mieluiten tekstiviesti / Whatsapp